Generatia crizei

duminică, 19 iulie 2009

Generaţia care îşi termină studiile universitare în acest an va avea mari probleme la angajare, în condiţiile în care intră pe o piaţă a muncii unde joburile sunt puţine, iar calificările cerute sunt altele decât cele oferite de facultăţi. Potrivit datelor furnizate SFin de Ministerul Educaţiei, aproximativ 95.000 de studenţi, din cadrul instituţiilor de învăţământ superior de stat, se pregătesc de licenţă. Imediat după trecerea acestui examen ei vor încerca să-şi găsească un loc de muncă. Ţinând cont de faptul că în România există şi universităţi particulare, atunci ar trebui să ne pregătim pentru un val uriaş de persoane care în perioada imediat următoare vor invada piaţa muncii.

Din cifrele de şcolarizare rezultă că şi în acest an vom avea mulţi absolvenţi ai unor facultăţi cu profil economic şi juridic. De asemenea, vor exista licenţiaţi în medicină umană şi veterinară, farmacişti şi ingineri. Specializările nu sunt însă dintre cele mai căutate pe piaţa muncii, diploma universitară nefiind o garanţie că posesorul va putea să se angajeze în sectorul pentru care s-a pregătit.

Universităţile particulare scot absolvenţi pe bandă. Terminarea unei facultăţi nu oferă nicio garanţie. Tânărul care urmează aceste cursuri trebuie să dovedească, atunci când merge la angajare, că este capabil să facă ceea ce spune că a studiat. Sunt de părere că pe o piaţă în care deficitul de locuri de muncă este mare nu au şanse decât cei foarte buni. Poţi absolvi o facultate cu note medii şi să te angajezi acolo unde doreşti. Companiile nu caută să încadreze în muncă teoreticieni, ei vor oameni capabili să muncească, practicieni.

Pe fondul cresterii somajului, şansele de angajare ale tinerilor absolvenţi sunt foarte mici. Specialiştii în HR atrag atenţia asupra faptului că lunile iulie, august şi septembrie vor aduce un val uriaş de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă. Estimările arată că este vorba de aproximativ 150.000 de licenţiaţi. Calculele au la bază cifrele oferite de Ministerul Educaţiei, din care rezultă că 95.000 de tineri care au urmat cursurile universităţilor de stat se pregătesc de examenul final. Acestora li se adaugă şi absolvenţii de învăţământ superior de stat particular, al căror număr ajunge la aproximativ 100.000. Un sfert din studenţii care urmează să-şi termine facultatea au deja un loc de muncă.

Numărul absolvenţilor este simţitor mai mare decât cel din anii precedenţi din cauză că în 2009 vom avea examene de licenţă atât pentru cei care au studiat după Programul Bologna, cât şi pentru cei rămaşi pe vechea schemă, iar gradul de ocupare se anunţă destul de mic. Practic, discutăm despre examene de licenţă date atât de absolvenţii facultăţilor cu o durată a cursurilor de şase, cinci şi patru ani, cât şi despre examinarea finală a absolvenţilor studiilor universitare de trei ani.

Ofertele trimise periodic de angajatori către agenţiile judeţene de şomaj arată că, din rândul persoanelor cu studii superioare, cei mai căutaţi sunt cei din domeniul IT. Există puţine solicitări şi pentru specialiştii în contabilitate şi management. Grav este că aproape 60% din joburile scoase pe piaţa muncii se adresează persoanelor cu pregătire medie, şi nu celor cu studii universitare. De asemenea, statisticile scot la iveală faptul că numărul joburilor libere a scăzut cu aproape 40% în comparaţie cu anul trecut, ceea ce duce la creşterea concurenţei pentru orice loc de muncă scos pe piaţa muncii.

Studiul „Deficit de talente 2009“, realizat de Manpower, arată că 62% din companiile din ţara noastră au probleme legate de calificarea candidaţilor pentru un job. De asemenea, cercetarea scoate în evidenţă faptul că în rândul celor mai solicitate zece profesii nu regăsim jurişti sau economişti. Firmele au nevoie de muncitori calificaţi, ingineri, reprezentanţi vânzări, personal pentru hoteluri, specialişti IT, bucătari, muncitori necalificaţi, şoferi, contabili şi manageri. Doar patru din aceste ocupaţii necesită studii universitare, celelalte solicitând doar o bună calificare.

Rămâne însă un segment foarte larg de absolvenţi care nu se regăsesc şi în rândul celor ceruţi pe piaţa muncii. Licenţiaţii facultăţilor cu profil juridic şi economic sunt cei mai mulţi. În mod sigur ei vor ajunge să accepte joburi care nu au nimic în comun cu facultatea urmată. De asemenea, unii dintre ei vor avea probleme legate de supracalificare. Nu sunt puţine cazurile în care absolvenţi de masterate acceptă să muncească pe poziţii care nu sunt conforme cu pregătirea lor.

Sursa: Saptamana financiara

1 comentarii:

Crivat spunea...

credeam ca tu ai scris asta...

Trimiteți un comentariu