Festivalul Zilele Basarabiei editia a III-a, Bucuresti, 2010

miercuri, 24 martie 2010


Organizatia Studentilor Basarabeni din Bucuresti (OSB Bucuresti) va invita la cea de-a treia editie a Festivalului „Zilele Basarabiei”, dedicat aniversarii a 92 de ani de la Unirea Basarabiei cu Tara. Evenimentul va fi marcat prin organizarea unei serii de actiuni culturale deOSBite.

Tinerii vor fi invitati vineri la o editie speciala a „Dialogurilor DeOSBite” la care vor avea sansa sa intalneasca istorici veritabili, alaturi de care vor aborda chestiunea relatiilor romano-romane din perspectiva noilor realitati.

In dimineaţa zilei de 27 martie 2010, în jur de 250 de studenţi si elevi romani de pe ambele maluri ale Prutului se vor deplasa la Cernica pentru a aduce un omagiu artizanilor Unirii Basarabiei cu Ţara. La fel ca in anii precedenti, reprezentanţii OSB Bucureşti vor depune coroane de flori la mormintele membrilor Sfatului Ţării de la cimitirul Manastirii, printre care Pantelimon Halippa, Ioan Pelivan si primul Mitropolit al Basarabiei, Gurie Grosu. În cimitirul din Cernica va avea loc şi o slujbă de pomenire oficiata de Parintele Basarabean Paisie.

Autocarele puse la dispozitie de Primaria Municipiului Bucuresti, vor porni la orele 10.00 din Piata Universitatii (Teatrul National Bucuresti).

Evenimentul va continua cu o actiune in Piata Universitatii menita sa sensibilizeze opinia publica vizavi de importanta istorica a zilei de 27 martie. Astfel, membrii OSB vor lega panglici tricolor trecatorilor, atentionand astfel bucurestenii ca Unirea Basarabiei cu Tara merita sa fie considerata sarbatoare nationala!

Aniversarea Unirii va culmina cu un concert extraordinar suta la suta LIVE cu cele mai poopulare trupe din Basarabia. Echipa OSB, cu sprijinul Institutului Cultural Roman si al Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni, a reusit sa aduca pe aceeasi scena Alternosfera, Gandul Matei, Snails, Catalin Josan, Leya, Serge. Acestia se vor reuni, in seara zilei de sambata, cu incepere de la ora 19.30, in club JukeBox, pentru a oferi Bucurestiului o noapte alba dedicata Basarabiei. Noaptea Unirii!


In ultima zi a festivalului, duminica, participantii sunt invitati la o proiectie de filme romanesti la Muzeul Literaturii Romane, urmata de o seara traditionala romaneasca.

Sursa: www.basarabeni.ro

2 comentarii:

Lady Irisha spunea...

A fost superrrrrr :D

Anonim spunea...

imi pare rau ca nu am fost:(

Trimiteți un comentariu