Romania incotro

vineri, 29 ianuarie 2010

Viziunea mea asupra dezvoltarii social-economice a Romaniei.


Desi sustin acest Guvern, consider ca ultimele masuri adoptate de acesta nu sunt binevenite. Din pacate, constat ca, Guvernul Boc nu are o viziune si o strategie coerenta pe termen lung. Intr-adevar, sunt sub presiunea FMI, insa pentru a putea iesi din criza este nevoie de curaj. PLD-ul nu trebuie sa uite ca este un partid liberal, iar liberalismul presupune o prezenta cat mai discreta a statului in viata economica si nu cresterea sectorului public.

Romania nu ar trebui sa stimuleze o crestere a sectorului public, desi exista unele teorii (legea lui Wagner), care afirma ca un asemenea proces este inevitabil, odata cu dezvotarea societatilor si crestere gradului de complexitate al acestora. Tendinta pe care o observ in cvasitotalitatea tarilor Uniunii Europene in ultimii ani este anume cresterea sectorului public, cu accent pe politicile sociale. Daca Romania va urma acest model, se va ajunge la un numar mare de cetateni care sa prefere sa traiasca din ajutorul de somaj decat sa munceasca, asa cum se intampla in tari precum Germania sau tarile nordice, tari cu o preocupare mare pentru politicile sociale. Riscul major caruia se expune Uniunea Europena continuand sa incurajeze o crestere a cheltuielilor sociale este o incetinire a ritmului cresterii progresului (progres in toate domeniilor vietii socio-economice). In ritmul acesta, UE risca sa nu ajunga niciodata Statele Unite din punct de vedere economic.

Revenind la Romania, consider ca este necesara o contractie a sectorului public. In primul rand este necesara o reducere a cheltuielilor bugetare, dar nu asa cum procedeaza actualul Guvern. Aceasta reforma a sectorului public nu trebuie sa se materialiezeze prin cateva ordonante adoptate in graba, ci printr-o strategie coerenta, cu obiective strategice extreme de bine definite. Cheltuielile publice trebuie orientate in principal catre infrastructura si educatie, si mai putin catre domeniile sociale. Romanii trebuie sa inteleaga ca statul nu ii va ajuta in momentele grele, ci trebuie sa se ajute ei insisi. In acest sens trebuie incurajate domenii ca pensiile private, asigurarile de viata si de sanatate private.

Educatia trebuie sa fie un domeniu in care statul trebuie sa investeasca masiv. In conditiile in care Romania nu dispune de resurse minerale exeptionale, unica sansa de progress a Romaniei o reprezinta capitalul uman, mai exact calitatea acestuia.

In ceea ce priveste fiscalitatea, consider ca ar trebui adoptate masuri fiscale care sa incurajeze atragerea de investitii straine, precum si initiativa intreprenoriala a romanilor, in special a tinerilor. Pentru ca Romania sa beneficieze de un avantaj competitive in regiune, este necesar ca impozitul pe venit sa se mentina la un nivel fix si sa scada cu cel putin 2 puncte procentuale. De asemnea TVA-ul ar trebui sa scada cu minim 1 punct procentual. Trebuie marite impozitele pe vicii. Intr-adevar, pentru a adopta asemenea masuri, Guvernul ar trebui sa dea dovada, cum am spus mai sus, de CURAJ.

8 comentarii:

Anonim spunea...

Ai spus odata ca guvernul Boc este unul dintre cele mai bune guverne postdecembriste sau ceva de genul nustiu pe ce te-ai bazat,acum sper ca incepi sa deschizi ochii si sa iti dai seama ca toti oamenii numiti acolo sunt numiti pe alte criterii numai pe competenta nu si nus de ce te asteptai la mai mult.Un guvern caracterizat prin ordonante si idei proaste adoptate extrem de prost!Cred ca ar trebui sa ne asteptam la ce e mai rau avand in vedere situatia financiara si capacitatile unui guvern prost care se ambitioneaza sa functioneze! P.S. sa nu intelegi ca imi doresc ca puterea executiva sa ia decizii proaste ci dimpotriva

Anonim spunea...

huh?

guvernu basescu btw

gaboru spunea...

pupinbasescu-le :P

Anonim spunea...

Ba vorbesti de niste lucruri de care dabia ai habar..Tu nici nu stii ce e macar o analiza economico - financiara..Cum plm sa scada impozitul pe venit,mah?..Ba tu te pishi pe IAS/IFRS/US GAAP s.a.m.d. prin tot ce aberezi .Cu ce ajuti tu ca spui ca "Trebuie marite impozitele pe vicii." ai auzit de accize care cresc mereu la 1 ianuarie si 1 iulie by the way???..ba tu tii discursuri de genu "vorba lunga..moarte sigura"..mai bine fa ceva si nu te mai caca pe tine si te vaita atata...

AndreiBabcinetchi spunea...

Intr-adevar nu sunt vreo somitate in acest domeniu, insa cunostintele pe care le am imi permit sa-mi dau cu parerea (de asta mi-am si facut blog, sa scriu ce vreau pe el). Premisele de la care am plecat sunt:
1. Fiscalitatea nu aduce bunastare, bunastarea (nivelul veniturilor populatiei) este influentata mai degraba de cresterea economica sau recesiune (cazul de fata).
2. Nivelul taxelor mpuse afacerilor au un rol important in atragerea investitorilor
3. Investitiile duc la crestere economica, implicit la bunastare.
Concluzie: Pentru a avea bunastare (deci pentru a iesi din criza) avem nevoie de investitii in economie, implicit de o politica fiscala atractiva si nu de incercari de reducere a deficitului bugetar prin crestrea impozitelor (asa cum procedeaza actualul guvern).
Pentru a atrage investitori straini Romania trebuie sa detina un avantaj competitiv si in domeniul fiscalitatii (pe langa alti afctori foarte importanti ca pozitionare geoeconomica, infrastructura, capital intelectual etc.) Spre exemplu, unele tari din regiune au urmatoarele cote de impozitare: R. Moldova 15%, Albania 10%,Ucraina 15%.
Accizele sunt taxe care nu influenteaza investitiile (cu exceptia domeniilor pe care le vizeaza), ele avand alte scopuri, spre deosebire de TVA, care este un impozit-indicator foarte important.
Din motivele enumerate mai sus mi-am permis sa propun o scadere a impozitului unic si al TVA.
P.S> Nu inteleg ce au de-a face IAS, GAAP (care sunt niste standarde internationale de contabilitate) cu politica fiscala.

Razzvan spunea...

Incepi sa-ti revii, e bine :) Din pacate, tot cu astia vom fi inca 4 ani

Andrei Babcinetchi spunea...

e greu sa schimbi ceva in 5-10 ani. si in psd si in pdl sunt aceeasi oameni crescuti in comunism, nu poti sa le schimbi mentalitatea. Ma uit acum in Moldova, am scapat de comunisti, s-a schimbat doar vectorul in politica externa, relatiile cu Romania si unele chestii de bun simt, ca recunoasterea limbii romane, a natiunii romane etc. Si cam atat. La nivel socio-economic lucrurile au ramas la fel. Nu exista strategii coerente de dezvoltare a tarii. Justitia a ramas la fel, politia la fel, nesimtirea functionarilor la fel. Nicio schimbare. E trist. Poate generatiile viitoare, cu fosti comunisti nu poti face nimic.

Anonim spunea...

ia zi si mie citatul tau preferat din Traian Basescu!

Trimiteți un comentariu