To be normal, to drink Coca-Cola and to eat KFC is to be in a conspiracy against yourself. (Jerry Fletcher "Conspiracy Theory")
Aproape ca ne-am obisnuit ca fiecare nou guvern sa vina cu o taxa noua. Cel putin in ceea ce priveste taxele, Romania ocupa o pozitie fruntasa in UE. Si ca de fiecare data, orice noua taxa este amplu contestata, fie dintr-un reflex de a injura statul pentru impovarea fiscala la care-si supune proprii cetateni, fie guvernul este acuzat ca nu mai stie de unde sa scoata bani pe timp de criza, sau, este invocata distrugerea de catre stat a industriei fast-food si implicit pierderea unor locuri de munca.
Taxarea si accizarea viciilor este o practica normala in majoritatea statelor lumii. Principalul argument este ca, prin cresterea pretului va scadea consumul acestor categorii de produse. Insa, sa recunoastem, in cazul tigarilor si al alcoolului nu a functionat. Fumatorii si consumatorii de alcool au continuat sa plateasca un pret mai mare pentru produsele lor preferate, pentru ca, orice taxa este suportata pana la urma de consumatorul final. Mai rau, contrabanda cu tigari infloreste in aceste momente, ca si evaziunea fiscala.
Ne ramane sa ne intrebam, ii va determina noua taxa pe romani sa consume mai putine produse fast-foosd si sa manance sanatos? Eu personal ma indoiesc, cel putin pe termen scurt. Romanul va continua sa consume produse nesanatoase, fiind constient ca acestea ii produc rau, avand o singura certitudine: ca va muri, fie din cauza viciilor, a unui virus sau a unui accident. Intr-un final lumea se va obisnui cu noua taxa si o va considera “normala”
Insa voi continua sa sustin aceasta taxa. Omul constientizeaza un rau doar in momentul in care se confrunta cu un necaz provocat de raul respectiv. Astfel, noua taxa reprezinta o somatie de a alege intre bine si rau (mancarea sanatoasa si nesanatoasa). Consumand produse fast-food, imi asum un risc si platesc pentru riscul asumat. Nu doresc ca Romania sa ajunga o societate de obezi precum cea din SUA.
Problema in acest caz este unde ajung banii de pe urma taxei. Este foarte important ca ei sa se constituie intr-un fond la care sa aiba acces doar Ministerul Sanatatii.
4 comentarii:
Sunt sigur ca e o idee buna dar aplicata pentru a face bani si nu pentru sanatate!Da numai o tura printr-un spital din Romania,nu intereseaza pe nimeni,nu vad de ce ar incepe acum!
Permite-mi sa nu fiu de acord cu aceasta taxa. Diferenta majora intre taxa aplicata la noi si in tarile europene, cea pe care toti adeptii ideii nobile de taxa pe fast-food o uita sau nu o stiu este scaderea taxelor pe mancaruri sanatoase.
La noi, din contra, mancarea sanatoasa, este mai scumpa si mai mai greu de gasit decat oriunde altundeva (ma refer la cele din super-marketuri nu la piata taranilor). Pentru ca toate acestea vin din export. Oamenii aia inainte sa taxeze fast-food-ul au creat o industrie a mancarurilor sanatoase, organice si apoi au scazut simtitor taxele pe ele. Asta ar trebui sa fie partea care sa ii convinga pe oameni sa manance sanatos mai degraba dacat un hamburger scump. Recomand o evaluare mai serioasa a situatiei inaintea adoptarii unei pozitii generale. Cu respect.
Ca ce chestie comentezi tu Romanii si taxele lor ??? ca ce chesti sustii tu asa ceva? esti cumva analist politic si economic? scrii pe la Bloomberg si NYPost ??? ai studiat fiscalitatea la Sorbona si ai ACCA ?? si in alta ordine de idei, nu mai plagia, ca se pedepseste prin lege ... blogosfera.MD bate filmul.. AM ZIS
@anonim 23.32 doar un analist economic care scrie pe Bloomberg si NY post isi poate da cu parerea despre fiscalitate? De ce nu ar putea-o face si un absolvent de ASE? Si vad ca ai o problema ca ma bag in problemele romanilor. Am tot dreptul atata timp cat sunt si eu ROMAN.
Trimiteți un comentariu